My life...my cooking...my way....

By: Sha Za

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 30-Sep-2010 11:35 Email | Share | Bookmark
Edisi Kuih Raya Part 1 & Makan-makan Aidilfitri

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Memandangkan Syawal dah hampir sampai ke penghujungnya, maka Sis buat cepat-cepat entry ni…pasal nanti kalau cerita lepas raya, tak la seseronok bercerita dalam musim raya. Kali ni Sis nak bercerita bab kuih raya…..

Kalau rumah orang lain, kuih raya teratur saja atas meja di pagi raya, rumah Sis lain ceritanya…Dah 2 tahun macam ni...Tahun lepas hubby Sis dah merungut, bukan apa, kesian kat budak-budak. Tahun ni pun masalah yang sama, bukan kerana perancangan masa tak betul, sebaliknya ada masalah peribadi lain yang Sis malas nak bercakap di sini kerana tak mahu mengaibkan mana-mana pihak…..

Berbalik pada kisah kuih raya tadi, tahun ni Sis cuma ambik sikit tempahan, hanya dari beberapa regular customer. Kerana si Boo Boo ni dah mula pandai buat “tinjauan dan pemantauan” di dapur, maka aktiviti Sis terhad sikit, so Sis tak berani nak commit, takut tak sempat. Lepas Sis siapkan semua tempahan orang, Sis pun mulalah buat tempeyek atau rempeyek atau tumpi, entah mana yang betul, ini kononnya persediaan raya Sis yang pertama. Kalau tak silap, Sis buat 10 hari menjelang Syawal. Memandangkan kami sekeluarga suka makan, maka Sis berusaha membuatnya. Tak adalah susah sangat. Sis ambik resepi dari blog Mat Gebu tapi rasanya ketumbar biji tu kena kurangkan sikit…Dapatlah 3 bekas lepas menghabiskan hampir 3 jam menggorengnya. Sebekas Sis bagikan pada mom-in-law Sis dan 2 bekas lagi untuk Sis. Walaupun tak la cantik tapi Sis bangga pasal dapat “menguasai” sesuatu yang baru….Sayang sekali, tempeyek ni habis dalam masa seminggu, habis semua pulak tu…..



Lepas buat tempeyek, lagi 9 hari nak raya, Sis buat Samperit Bunga ni. Ini favourite anak-anak, sorang adik dan juga bonda Sis. Resepi ni Sis reka lepas berpuluh-puluh kali melalui trial & error process. Yang bestnya ialah biskut ni cair dalam mulut dan wangi pasal banyak guna tepung kastard. Acuan ni kesayangan Sis kerana Sis tak jumpa lagi jenis corak ni lepas bonda Sis beli kat Sis 3-4 tahun lepas. Acuan ni tak sama saiz samperit atau Biskut Dahlia yang biasa, so biskut yang dihasilkan pun comel ja…



Sis jual biskut ni dalam balang 150 biji pasal saiznya yang comel….



Dari resepi Sis, maka terhasil lebih kurang 110 bij….Yang ni lagi sempoi, licin dalam masa 24 jam dikerjakan anak-anak….Maka rumah masih tak berkuih raya, sedangkan Syawal tinggal 7 hari saja lagi…….

Almond London….dibuat sehari sebelum raya…



Cashew-Oat Cookies juga dibuat sehari sebelum raya…



Rona-roni Cornflakes Cuppies…yang Sis rasakan cute....



Alkisahnya pagi raya Sis sedekahkan 2 jenis biskut kepada mom-in-low Sis, Almond London & Cashew-oat Cookies kerana Sis tak sempat buatkan kuih untuk dia. Maka yang tinggal hanyalah Rona-roni Cornflakes Cuppies pada pagi raya tapi tak kisahlah kerana takda sapa yang berkunjung ke rumah Sis dan kami sekeluarga juga menghabiskan masa di rumah mom-in-law sepanjang hari…

Sebiji Chiffon Oren yang mom-in-law minta Sis buatkan untuknya. Sis buat pagi-pagi raya….



Hari raya ke-6, adik Sis request nak makan Mee Kari. Boleh dikatakan ini trade mark Tuan Rumah setiap kali raya….Bukan la open house, cuma memenuhi permintaan adik Sis yang bawa keluarganya beraya ke rumah. Maka Sis buat apa yang termampu…



Kek coklat yang jadi tumpuan dan rebutan…tinggal sepotong baru Sis teringat nak ambik gambar…



Nasi Impit…



Rendang daging yang Sis kacau hingga kering kononnya nak buat popia mini inti serunding…..Tak sempat simpan dah habis….



Lepas seminggu raya Sis teringat nak makan biskut ni…Cheesy Almond Cookies yang adunannya dicampur parmesan cheese dan sliced almond yang dihancurkan…Pastu Sis taburkan grated cheddar cheese dan blue poppy seed di atasnya…Sis memulakan projek ni awal pagi…Semerbak harum bau cheese bakar memenuhi ruang udara rumah seawal jam 7 pagi….



Award tertunggak yang sepatutnya Sis masukkan dalam entry sebelum ni....Nurul cakap kerana kita masih dalam bulan bermaafan, maka dia maafkan Sis...alhamdulillah, sempat jugak Sis siapkan dalam bulan Syawal....



Entry terbaru pun sempat dia "ragut" jugak....Habis la Sue....kalah di tangan Nurul pulak....Sebelum ni kalah kat Nani.....



Quote:
SEMUA NI SIAP DALAM MASA KURANG DARI 24 JAM????
Next entry, Sis nak cerita pasal kuih raya edisi lepas raya....Jangan taktau...Sis siapkan 700 biji kuih kat bawah ni dan 2 biji kek serta Baby Bread Pudding ni dalam tempoh kurang 24 jam.. Believe it or not? YOU BETTER BELIEVE IT....Nanti Sis story pasal ni in my next entry.....



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net